Йената падна, след като ЯЦБ запази монетарната си политика

Теглене на печалбите спря ралито на златотo

96 ~ 3 мин. четене

Йената спадна срещу другите основни валути след решението на ЯЦБ да остави политиката си без промяна, каквито бяха и очакванията и продължи да разширява специалната си програма за заеми в подкрепа на икономиката. Централната банка потвърди положителните си икономически очаквания, което предполага, че в близък план няма да има нови монетарни облекчения. ЯЦБ също така реши да разшири три специални линии за заеми с една година след планираното им изтичане в края на месец март. Това разширение също беше очаквано, въпреки че някои дилъри го разглеждат като сигнал за нови монетарни стимули.

Долар/йена скочи на 102.70 след спад до 101.76 непосредствено след съобщението от ЯЦБ. Двойката се отдалечи от близо триседмичното дъно на 101.37, което удари вчера. В понеделник американските пазари останаха затворени заради официалния празник по случай деня на президента в САЩ. Днес сутринта пазарите изчакваха да видят дали председателя на ЯЦБ, Харухико Курода ще запази позицията си от предишния месец, че сега не са необходими нови монетарни стимули при стабилното покачване на цените и възстановяването на другите икономики.

В понеделник данни за БВП на Япония показаха, че той е нараснал с по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие. В него разочароваха компонентите на потребителските разходи, бизнес инвестициите и експорта, което е обезпокоителен сигнал, че се губи скорост преди планираното през април увеличение на данъците върху продажбите.

Австралийският долар нарасна до едномесечен връх от 0.9079 срещу зелените пари, но по-късно загуби позиции и слезе на 0.9037. Ръстът дойде не от фундамента, а от ликвидиране на дълги доларови позиции и ребалансиране на пазара. Днес беше публикувана стенограмата от заседанието на Австралийската централна банка на 4 февруари, когато тя изненада пазарите отказвайки се от нови монетарни облекчения. Централната банка обаче е отбелязала, че по-нисък валутен курс ще окаже подкрепа на икономическия растеж. Според нея стимулите работят и подкрепят икономическата активност и поради тази причина лихвите ще останат стабилни за известно време.

Еврото е на 1.3710 срещу долара и не далеч от вчерашния връх на 1.3723, който е най-висока стойност след 24 януари. В понеделник члена на управителния съвет на ЕЦБ, Евалд Новотни заяви, че отрицателни лихвени проценти може и да не успеят да стимулират толкова колкото би го направило заемането на средства, както и да доведат до неблагоприятен психологически ефект. Единната валута получава подкрепа и от данни в петък показали, че икономиките на Германия и Франция са нараснали с повече от очакваното през четвъртото тримесечие.

 Теглене на печалбите спря ралито на златотo

Златото слиза днес, докато дилърите теглят печалби след последното покачване, но метала остава близо до три и половина месечния връх заради слабостта на долара и опасенията за световния икономически растеж. Златото отчита ръст от 10% през тази година след като загуби почти 1/3 от стойността си през 2013. Стабилизирането се дължи на забавянето на отлива на средства от фондовете за търговия със злато и слабостта на акциите в следствие проблемите на ново възникващите пазари. Златото напредваше в три поредни сесии, включително и в понеделник, след последните слаби данни от САЩ, които подкрепиха също и среброто. Днес спот цената е 1320 долара, а по-рано удари 1332.10 долара, което е най-висока стойност след 31 октомври. Някои инвеститори започнаха да продават при новия връх и настъпи корекция. Очакванията са покупките да се възобновят при спад на цената между 1305 и 1318 долара.

Азиатските индекси като цяло падаха след солидния растеж през последните дни. Тогава инвеститорите търсеха защита при златото при излизащите данни от САЩ показали, че най-голямата икономика в света е била поразена от студеното време и опасенията за забавяне на растежа в Китай. Златото често е алтернативна инвестиция на по-рискови активи като например акциите и се счита за убежище във времена на икономическа несигурност.

Министърът на финансите в Индия заяви в понеделник, че ще обмисли намаляването на вносните мита върху златото, но също и че няма да допусне дефицита по текущата сметка да се раздуе. Миналата година Индия наложи ограничения върху вноса, за да намали търговския дефицит. Това доведе до намаление на официалния внос, но също така и до увеличение на контрабандата.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg