Google "спести" 1.6 млрд. паунда от данъци

Технологичният гигант използва Бермудските острови, за да плаща по-малко на британската хазна

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Технологичният гигант Google е успял да избегне плащането на 1.6 млрд. паунда данъци във Великобритания за две години. Това показва документ, с който разполага Business Insider. Компанията използва Бермудските острови, за да не плаща високи данъци.

През 2012 г. търсачката е прехвърлила през офшорната зона приходи на стойност 6 млрд. паунда, което е около 80% от общата стойност на продажбите. По този начин Google е платил на британската хазна едва 6 млн. паунда данъци през миналата година.

Избягването на данъци се превръща в практика за компанията, която през 2011 г. успя да "спести" над 500 млн. паунда.

Изпълнителният директор на Google Ерик Шмид заяви, че е "много горд" от "легалния начина, по който компанията успява да избегне плащането на данъци". "Това се нарича капитализъм!", каза Шмид в интервю за Bloomberg.

Заради подобни практики, които се използват и от други големи международни компании като Starbucks и Amazon, британският премиер Дейвид Камерън призова с отворено писмо лидерите на Г-8, да се предприемат координирани действия, за да се прекрати тази практика. "Вярвам, че имаме общ интерес, да гарантираме пред съвестните данъкоплатци, че и останалите ще плащат честно своите данъци", написа Камерън.
Коментари: 0