Горанов: Тази зима ни очакват по-скъпа енергия и храни

Майчинството не трябва да се превръща в професия, родителите трябва да са активни и да се връщат на пазара на труда, заяви зам.-министърът на финансите

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов предупреди, че тази зима българите трябва да очакват по-скъпи енергия и храни, а и от това - по-скъпи стоки и услгуги.

"Всяка следващата година енергията ще е по-скъпа от предходната. По-скъпи ще са и храните", заяви в интервю за bTV Горанов.


Той бе категоричен, че през тези години правителството е успяло да подреди публичните финанси, след дупката в планираните от предишните управници приходи, и сега може е дошъл моментът, в който може да се мисли за вдигане на доходите.

"Държавата не създава месо, а създава условия производителите да създават месо", каза заместникът на Симеон Дянков. Той посочи, че затова през следващата година са предвидени повече пари не за зърнопроизводителите, а за животновъдите.

По повод  искания за увеличение на детските надбавки и обезщетенията за майчинство, Горанов посочи, че е против създаващата се у нас тенденция на "професията майка".  България има едни от най-дългите срокове за майчинство от 410 дни, както и цяла година получаване на доходи в размер на 90% от заплатата.

Не трябва да стимулираме изключването на майките от трудовия пазар, обясни Горанов. Според него активният родител е важният в случая и държавата не трябва да отглежда децата на хората, а да им създаде условия да се върнат по-бързо на пазара на труда. Това ще да бъде по-благоприятно както за родителите, така и за икономиката на страната.

Коментари: 0