"Горубсо-Мадан" с нов собственик

Инспекцията по труда ще провери рудниците още веднъж преди да заработят следващата седмица, обяви Тотю Младенов

Сделката за "Горубсо" е финализирана и дружеството вече има нов собственик. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов във "Факторът Кошлуков" по ТВ7.

Младенов и допълни, че другата седмица инспекцията по труда ще съдейства напълно на новия собственик за незабавното закупуване на необходимите лични предпазни средства и да се проверят двата рудника, защото не са работили повече от месец.

Колкото до другия комбинат на Захариев, ОЦК-Кърджали, където сагата продължава и работниците протестират повече от месец, Младенов обясни, че е подаден сигнал до прокуратурата, а министерството е отпуснало минималната помощ от 325 лева за всеки от служителите, за да могат те да покрият текущите си разходи.

"Най-важното е да се платят заплатите на хората и да се намери нов собственик", обясни социалният министър.

Младенов разкри, че в момента в страната има 500 проблемни предприятия, които ще бъдат проверявани непрекъснато. Той ще настоява за промяна в търговския закон, защото в подобни ситуации хората трябва да получат това, което са заработили. Социалният министър изрази надежда, че ще намери компромисно решение с банките и бизнеса, от които най-вече зависи съдбата на служителите при възникнал фалит.

Социалният министър коментира и последните данни за нивото на безработицата в страните от ЕС. По думите му, с 12,3% безработица България се намира в средата на европейската статистика. Министърът смята, че с мерките, предприети от социалното министерство, ще се даде възможност на бизнеса по-бързо да наема хора и в същото време да осигури по-добра защита на своите служители.

МТСП ще съсредоточи усилия и за редуциране на безработицата сред младите. Младенов съобщи, че се подготвя съвместна инициатива с организациите на синдикатите и работодателите в България. Tя ще позволи на младежите на възраст до 29 години да изкарат 4-месечен квалификационен стаж след завършване на образованието си. "Поставили сме си за цел до края на 2013 г. да намалим безработицата сред младите с 4%", заяви министър Младенов.

 

Коментари: 0