Готви се контролиран вот

С поправките в Изборния кодекс се цели "НПО-тата да бъдат превърнати изцяло в безопасни игли", смята председателят на УС на асоциация "Прозрачност без граници" Огнян Минчев

За предстоящите евроизбори има сигнали, че се готви контролиран вот. За това предупреди председателят на УС на асоциация "Прозрачност без граници" Огнян Минчев в ефира на Нова Телевизия.  "Доказателства, надявам се ще имаме след като приключи изборният ден", съобщи той.

"На практика като наблюдаваща независима организация не можем да вършим своята работа в Обществения съвет към ЦИК, тъй като редът, който ЦИК едностранно определи за работата му, не ни позволява да осъществяваме контрол. Ние сме от 15 години в наблюдението на изборите. Винаги е имало опити неправителствените огранизации да бъдат превърнати в безопасни игли от страна на властимащите", добави Минчев.

Според него обаче с поправките, които настъпват в Изборния кодекс, се цели "НПО-тата да бъдат превърнати изцяло в безопасни игли и тяхното участие да бъде изцяло легитимационна процедура". По думите му от младежките структури на ДПС имало увеличение на регистрираните наблюдатели за предстоящите избори.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни: "Обществената поръчка за избора на изпълнител на доставка на машините за експерименталното машинно гласуване е в рамките на компетентността и е извършено от МС. ЦИК постави само условията, на които трябва да отговарят машините".

Той подчерта, че в момента има около 14 000 регистирани наблюдатели от всички организации. Те от своя страна могат да присъстват при откриването на секционните комисии, както и при броенето на бюлетините.

Вчера стана ясно, че асоциация "Прозрачност без граници" се оттегля от участие в Обществения съвет към ЦИК. Решението си от организацията мотивираха с липсата на  взаимодействие между Съвета и Комисията.

Коментари: 0