Греков: 117 млн. лв. ще получат общините по ПРСР

Земеделският министър увери, че ще се направи всичко възможно, за да усвоим всички средства и да не загубим нито едно евро

92 ~ 1 мин. четене

"Вероятно на днешното заседание на Министерски съвет ще се гласува увеличаване на процента на наддоговаряне от 118 на 127% по мярка 321. По този начин ще се  даде възможност в общините да влязат още 117 млн. евро". Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Земеделският министър коментира и възможността от загуба на 278 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). "През изминалите 8-9 месеца са усвоени 89090 млн. евро. Остават още близо 280 млн. евро. Ако не се усвоят се губят и се връщат в бюджета на Европейския съюз", поясни Греков. По думите му до май тази година са били усвоени 55 млн. евро, а след това до момента - още 35 млн. евро.

"Командировали сме над 70 специалисти, за да се подпомогне разглеждането на документите и усвояването на парите. Сумата е голяма, но мисля че ще се усвои. По агроекологичните мерки трябва да се разплатят 114 млн. евро. Проектите вече са разгледани. Типично българско качество е, че в края на годината се мобилизираме", каза още Греков. Той увери, че ще се направи всичко възможно, за да усвоим всички средства и да не загубим нито едно евро.

"Животновъдство и трайни насаждения са пренебрегвани години наред, за да се стигне до момента, в който хората извикаха с глас. Не може всичко обаче да стане изведнъж. Обещанията на държавата не са повече от възможностите ѝ. Не флиртуваме с животновъди или други отрасли", коментира протестите на животновъдите Димитър Греков.

Подкрепи Economic.bg