Греков: На българската продукция й липсва качество и количество

Търсим начин доставките на свежи плодове и зеленчуци в търговските вериги да се правят от райони, отдалечени на не повече на 100-150 километра от магазина, каза земеделският министър

3638 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Нашите производители не могат да осигурят необходимото качество, количество и опаковка на продуктите и не са достатъчно конкурентни. Това каза на пресконференция министърът на земеделието Димитър Греков по повод опитите на правителството да накара големите вериги да използват плодове и зеленчуци, местно производство.

"Търсим начин доставките на свежи плодове и зеленчуци в търговските вериги да се правят от райони, отдалечени на не повече на 100-150 километра от магазина", каза той.

Също така министърът обясни, че се работи за създаването на тържища в земеделските райони в Северна България и в близост до Черноморието, "за да могат свежите плодове и зеленчуци да се изнасят по вода в съседни държави".

"Правителството се зае да направи редица промени в онези три отрасъла, които бяха изоставени през последните 23 години - зеленчукопроизводството, животновъдството и трайните насаждения", каза още Греков.

Той посочи, че кабинетът е одобрил промени в Закона за животновъдството, с които се променя процедурата по предоставяне на документи от бизнесоператорите, които да удостоверяват тяхната съдебна регистрация в Търговския регистър. Ще бъде облекчена и процедурата по вписване на браншовите организации в регистъра на горския сектор с промяна в Закона за горите като вместо удостоверение за пълно състояние ще се изисква само идентификационен код, който дава възможност за правене на справки за актуалното състояние на организациите. Промени ще има и в Закона за съхранение и търговия на зърно като ще отпаднат изискванията за предоставяне на документи за лицензиране, тъй като те могат да се видят в публичния регистър.

Подкрепи Economic.bg