Гуиндос: Няма политически натиск върху Испания

Икономическият министър на страната каза, че никой не притиска правителството да не иска финансова помощ

3569 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Няма абсолютно никаква политическа съпротива срещу евентуалното решение Испания да поиска финансова помощ. Това каза икономическият министър на страната Луис де Гуиндос. Той обяви категорично, че ако страната поиска помощ от европейския фонд ESM, няма да се иска финансиране и от МВФ.

"Не е имало натиск върху Испания по един или друг начин", каза Гуиндос. Той прави този коментар в отговор на спекулациите, че Германия оказва натиск върху Испания, да не иска цялостна спасителна помощ.

Икономическият министър потвърди, че е възможно да се стигне до ревизиране на номиналния бюджетен дефицит. Според него това ще се случи, ако рецесията в страната се задълбочи, каквито са прогнозите на Европейската комисия.

На среща с журналисти в Токио, където продължава годишна среща на МВФ и Световната банка, де Гиндос повтори, че испанското правителство продължава да изследва и проучва дали да поиска официална спасителна помощ. Но ако такава молба бъде отправена, Испания няма да се обвързва с условия, които да се разпростират много над реформите, които вече се прилагат.

Подкрепи Economic.bg