Гърция приема орязания бюджет за 2013 г.

Управляващите трябва да убедят освен парламента, и международните кредитори

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджетът на Гърция, който ще включва големи съкращения на публичните разходи, ще бъде внесен за обсъждане в парламента днес. Освен одобрението на местния парламент, бюджетът цели да получи и одобрението на международните кредитори, от които зависят парите за Гърция.

Бюджетът за следващата година най-вероятно ще включва допълнителни съкращения на заплатите в публичния сектор, пенсиите и социалните надбавки като част от пакета спестявания на стойност 11.5 млрд. евро за следващите две години.

"Ще бъде тежък бюджет, съпътстван от шеста поредна година на рецесия", коментира високопоставен правителствен служител пред Reuters. По думите му бюджетът е фокусиран върху допълнителни спестявания, включващи мерки, договорени от политическите лидери.

"Този бюджет ще бъде още една стъпка, която да приближи страната до финансова независимост, намалявайки държавните оперативни разходи", добавя източникът.

Друг правителствен източник, пожелал анонимност, каза пред агенцията, че проектобюджетът за следващата година ще включва около 7.5 милиарда евро съкращения на разходите.

Подкрепи Economic.bg