Техническите фактори се обръщат срещу еврото

Проблемите в Испания натежаха върху еврото и златото

160 ~ 3 мин. четене

Еврото падна до 3-седмично дъно срещу долара по време на азиатската сесия днес, след като одитът на испанските банки не успя да разпръсне съмненията за приближаването на държавата към търсене на международна помощ, която да спаси публичните й финанси.

Инвеститорите продължиха също да очакват резултата за Испания от последния преглед на рейтинговата агенция Муудис, който може би ще доведе до намаляване на оценката до ниво „книжа болуци”.

Слабите икономически данни от Япония и Китай също ограничиха апетита на инвеститорите за търсене на рискови инвестиции и последните се насочиха към валутите предлагащи сигурност.

Независим одит оповестен в петък показа, че банковия сектор в Испания ще се нуждае от 59.3 милиарда евро допълнителни средства, за да се справи с икономическия спад, но Мадрид оповести, че ще търси само 40 милиарда евро помощ за своите банки.

Инвеститорите от тройката международни кредитори – МВФ, ЕЦБ и ЕК – по план трябва да се върнат в Атина тази седмица, за да оценят фискалния напредък на Гърция.

Евро/долар се търгува на 1.2820, а по-рано слезе до 1.2804, пробивайки по този начин под 200-дневната пълзяща средна на 1.2823. Техническите индикатори предполагат спад на еврото. Вероятно пресичане на 5-дневната пълзяща средна под 2-дневната пълзяща средна би потвърдило низходящата посока. Първата в момента минава на 1.2884, а втората на 1.2871. Пробив на зоната при 1.2775/1.2800 би сигнализирал поевтиняване към 1.2650, докато пробив над 1.3000/1.3050 е необходим сигнал за ново покачване. Съпротива преди това е 1.2960, което е 38.2% корекция на спада през втората половина на септември.

Въпреки по-слабите технически аргументи на еврото, валутните спекулатори увеличиха залозите срещу долара през последната седмица до най-високи нива за последната една година.

Кросът евро/йена също е в отбранителни позиции на 99.82, не далеч от 2-седмичното дъно на 99.64 ударено в четвъртък. Долар/йена пада и е на 77.86, но все още не е приближило 2-седмичното дъно от 77.43 в петък.

Паразите почти не реагираха на новините в пресата, че министър-председателят на Япония Йошихико Нода е решил да номинира Корики Джоджима, висш законодател в управляващата Демократическа партия, за следващия финансов министър при промяната в кабинета, която се очаква да се състои следващия понеделник.

Тримесечното Танкан проучване на Японската централна банка, което беше оповестено днес, показа че големите японски производители очакват среден курс на долара около 79.06 йени във фискалната година до март 2013. Изследването показа също, че настроенията сред големите компании са се влошли през последното тримесечие и очакванията са да продължат да се влошават заради слабото експортно търсене от Китай и Европа.

Други данни от днес показаха, че официалният PMI индекс за производството в Китай е нараснал през септември до 49.8 спрямо нива от 49.2 през август, които бяха най-ниските след ноември 2011. Цифрите съвпадат с прогнозите на икономистите, но остават под прага за експанзия от 50, което индикира продължение на свиването.

Безпокойството около ситуацията в Испания и слабите икономически данни от Китай притиснаха високодоходните валути. Австралийският долар слезе на 1.0336 срещу зелените пари, а преди това удари 3-седмично дъно на 1.0327.

 

Проблемите в Испания натежаха върху еврото и златото

Златото слиза днес, след като отчете най-голямото тримесечно покачване за последните повече от 2 години. Спадът следва слабостта на еврото, докато Испания изпитва трудности да контролира финансите си.

Предпазливостта се върна на пазарите след монетарните стимули на централните банки, които помогнаха на жълтия метал да отчете четвърти пореден месец на растеж. Инвеститорите вече очакват нов катализатор за следващите движения при все още мрачната картина в еврозоната.

Нивото на дълга в Испания е на път да нарасне през следващата година, което ще увеличава натиска върху правителството да кандидатства за помощ. Това показа бюджета от събота.

Еврото падна до почти 3-седмично дъно при несигурността около испанския план за международна помощ. Деноминираното в долари злато завърши миналата седмица почти без промяна. Изразената обаче в евро цена удари рекорден връх в петък от 1381.15 евро за тройунция. Спот цената днес слезе на 1765 долара за тройунция, след като завърши последното тримессечие с поскъпване от близо 11%, най-голямо след второто тримесечие на 2010.

Днес няколко ключови пазара в Азия, включително Китай и Хонг-Конг, останаха затворени заради официални празници. Китай ще остане затворен до края на седмицата.

Акциите, петролът и базовите метали също отслабнаха, тъй като опасенията за растежа отново станаха главна тема. Инвеститорите очакват серия от данни за PMI индексите в Европа и САЩ, които да дадат по-точна картина за състоянието на световната икономика. През нощта, стойности за Китай показаха сигнали за забавяне.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg