Хаос с бебешките карти за градски транспорт

Според новите правила, ако детето няма издаден нужния документ ще трябва да му се закупи билет

136 ~ 2 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

От днес децата до 7-годишна възраст, включително и бебетата, ще пътуват с карти в градския транспорт в Пловдив. Целта е чрез поименните карти да се гарантира застраховката на децата при инцидент в обществения транспорт. Решението доведе до вълна на недоволства в Пловдив, където майките обявиха, че са категорично против новите карти.

В София новите правила за пътуване с градски транспорт влизат в сила от 1 януари догодина.

За издаването на документа родителите ще трябва да отидат в Центъра за градска мобилност, където да предоставят акт за раждане и снимка на бебето. От столичния градски транспорт увериха, че промяната няма да доведе до създаването на опашки. За целта в момента се извършва анализ на приблизителния брой хора, които ще се нуждаят от такъв документ.

Родителите обаче се притесняват, че в картата ще е вписано името на единия родител  и ако се наложи детето да бъде заведено някъде от друг, тази карта няма да важи. „Образецът  на картата и реквизитите вътре са одобрени от Министерски съвет. За самото пътуване няма връзка кой е придружителя – по-скоро името на родителя се записва по някакви формални критерии”, каза за economymagazine.bg Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в Столична община.

Според новите правила, ако детето няма издадена такава карта, ще трябва да му се закупи билет, който струва 1 лв. и играе ролята на застраховка. „Това е логиката на законодателя. Ние сме длъжни да го спазваме”, каза Христов и допълни, че за да пътува детето безплатно трябва да му се извади такава карта.

По думите на Радослав Тошев, председател на транспортната комисия в Столична община, родителите трябва да се замислят за безопасното пътуване на децата си.

Подкрепи Economic.bg