Хидравличното разбиване било "задоволително" безопасно

Това е становището на висшия британски регулатор по околната среда

Хидравличното разбиване, спорната технология за добив на шистов газ, трябва да получи разрешение да се приложи. Това е решението на висшия британски регулатор по околната среда, пишат медиите на Острова, информира bTV.

Според председателя на Агенцията по околната среда лорд Кристофър Смит методът, обвиняван в причиняването на земетресения и замърсяване на подпочвените води, който генерира ожесточена съпротива от страна на еколози, трябва да продължи да бъде прилаган при внимателно наблюдение. Единствената забележка на агенцията е, че хидравличното разбиване трябва да е придружено от мерки за намаляване на въглеродните емисии.

В изказване в Лондон Смит, който е бивш министър на културата в правителството на Тони Блеър, подчерта, че като източник на енергоносител хидравличното разбиване „потенциално попълва енергийната сигурност, като наличност и като цена”. Относно безопасността на технологията с оглед екологичния й ефект, той коментира, че „отговорът е сложен и е нещо като „задоволително”.

Във Великобритания наскоро се разрази сериозен дебат около влиянието на добива на шистов газ върху природата. По тази причина методът беше временно забранен, докато отговорните институции се произнесат по безопасността му.

Коментари: 0