Хилари Клинтън напуска след изборите в САЩ

Досега тя не е имала възможност да разговаря с президента Барак Обама

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън потвърди намерението си през януари да се оттегли от поста си. Така Клинтън отрече подозренията, че заради множеството дипломатически кризи, пред които са изправени американците, тя ще остане на поста, ако Барак Обама бъде преизбран за президент, пише Reuters.


"Имам намерение да се оттегля малко след встъпването в длъжност на президента - това е моят план. Досега не съм имала възможност да разговарям за това с него (Барак Обама). Все пак в момента той се опитва да спечели изборите, което се надявам да се случи", казва Клинтън.

Преди няколко дни Wall Street Journal писа, че Клинтън не е взела окончателно решение за това дали ще се оттегли от поста.

Самата Клинтън, смятана за сериозен потенциален кандидат за президент на демократите на следващите избори през 2016 г., неведнъж е заявявала, че ще остане в американската администрация само един мандат.  

"Аз наистина не съм настроена да се задържа дълго на тази позиция,  но също така знам, че трябва да бъде отговорна към работа, която трябва да бъде свършена", казва Клинтън и повтаря, че разговорът й с президента предстои.  

За вероятни приемници на Клинтън начело на Държавния департамент се споменават сенаторът демократ Джон Кери и постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс.

Коментари: 0