Хиляди на протест срещу монополите, енергийният министър пострада (обновена)

Празничните дни и отпуските на инкасаторите са причина за по-високите сметки, коментира Делян Добрев

3665 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Хиляди недоволни граждани от високите сметки за ток и парно излязоха на протест в 15 града в страната. В София пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се събраха над 500 души, които с национални флагове в ръце освиркват и скандират "мафия", "убийци" и "оставка". Протестиращите настояват за национализация на електроразпределителните дружества в страната, премахване на всички посредници и разсекретяване на енергийни договори, съобщи Фокус.

Събралите се пред МИЕТ оправиха искане министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да слезе, за да чуе гласа на народа. След като енергийният министър слезе при протестиращите към него полетяха снежни топки. В опит да изслуша исканията на един от организаторите на протеста, в присъствието на представителите на медиите, Делян Добрев бе уцелен от някои от летящите снежни топки.

"МИЕТ прави всичко възможно да направи проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни", каза преди да се прибере в министерството Делян Добрев. Той заяви, че е поканил в министерството някои от организаторите на протеста, където да изложат своите искания, но те са отказали. "Никога не съм бягал от диалог по тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва", коментира енергийният министър и добави, че се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен. По думите на Делян Добрев трябва да се направи разлика между сметките за топло и електроенергия, тъй като сметките за топлоенергия в София се изчисляват на базата на прогнозни данни, а тези за ток са според показателите от електромерите.

"По време на празниците около Коледа и Нова година електроразпределителните дружества са пуснали повече от своите инкасатори в отпуска, като по този начин се е удължил периодът на инкасиране на сметките. Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 38, дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета", обясни Делян Добрев.

Освен в столицата протести се провеждат в още 14 града. Стотици жители на Пловдив и Варна също се опълчиха на монополите, където токът се доставя съответно от EVN и "Енерго-Про".

Подкрепи Economic.bg