Хиляди на протест срещу статуквото*

Най-многобройните шестия са в София и Варна

Снимка: БГНЕС

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

С искания за промяна на модела на управлението на страната и срещу статуквото преминават днешните протести в страната. Хиляди излязоха по улиците на София и Варна. Шествия обаче има и в много от големите градове.

Очаквано съвпадането на днешния неделен протест с Националния празник на България се отрази на духа на тържествата.

В София церемонията по смяната на караула пред Президентството премина на фона на освирквания на скандирания "Мафия". Протестиращите се събраха пред сградата на президентството около 12 часа - точно когато започна церемонията. Там се сляха двете групи, тръгнали от Орлов мост и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Преди това те поднесоха цветя и венци пред паметника на Васил Левски.

След президентството протестът се насочи към "Орлов мост", където кръстовището бе блокирано около 12.30 часа. Спряно е движението по бул. "Цариградско шосе". Развяват се български знамена, а на някои плакати е изписано: "Да не ни излъжат! Да бдим!".

По-рано тази сутрин се проведе протест срещу банковия произвол пред БНБ. Шествието на ВМРО също се вля в общия митинг. 

Във Варна над 50 хиляди души излязоха на протест, предаде kmeta.bg. Неформалният лидер Иван Петров съобщи, че ГЕРБ са оттеглили подкрепата си за кмета Кирил Йорданов и множеството ликува с шумно одобрение. "Непоклатимият падна", скандараха гражданите.

Шествието тръгна от общината по бул. "Осми приморски полк", а от там в морската градина по алеята на възрожденците. На Пантеона, където трябваше да бъде отдадена почит към загиналите руски войни кметът Кирил Йорданов не бе забелязан сред официалните лица.

В Добрич се обявиха около искането за "Промяна, а не подмяна". Протестиращите по традиция се събраха пред храм "Св. Георги", като изчакаха да завърши литургията в храма, на която присъстваха кмета и областния управител на Добрич, за да заявят отново на площада, че искат промяна на системата. Под звуците на патриотични песни протестиращи забивха символично кръст на монополите в страната.

В Пловдив около 2 000 души се събраха на площада пред Централна поща.

*Информацията е обновена в 13 ч.

Подкрепи Economic.bg