И през 2013 г. златото ще поскъпва

Цената на медта ще започне да се покачва през следващата година, смята ръководителят на отдел "Анализи" в "Елана трейдинг" Цветослав Цачев

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Г-н Цачев, кое движеше цената на златото през изминалата година?

Разбира се събитията около кризата и в някаква степен очакванията че ще има печатане на пари в големите икономики в САЩ и в Европа. Това е може би единия фактор и ситуацията е такава, че инвеститорите искат да държат своите капитали в някакъв актив, който се възприема като сигурен. Но пък кризата не е толкова сериозна и притеснителна, за да ги кара да продават и да си осигуряват ликвидни средства. Затова в някаква степен златото се представя сравнително добре през тази година.

 

Златото все още ли се смята за най-сигурния актив на пазара?

За някои е така. Аз лично смятам, че златото е много спекулативен актив в момента, както беше през последните няколко години. Прекалено много инвеститори го търгуват със спекулативна цел и за краткосрочни операции.

 

Смятате ли, че златото е прекалено надценено в момента?

Ако погледнем стойността на разходите за добива, те са някъде около 600-700 долара. Тогава излиза, че е надценено. Но тук имаме търсене и предлагане, което определя стойността му и в момента спокойствието в търговията всъщност показва, че цената е близо до равновесните нива. Не бих го нарекъл надценено, защото това изисква да има някакъв много силен растеж, някакви признаци на балонизиране в краткосрочен период.

 

През 2013 г. ще станем ли свидетели на 12 поредна година, през която златото поскъпва?

Моите очакванията са, че ще направи някакъв растеж, сравнително малък, около 10%. Има обаче много фактори, които могат да доведат до корекция, но те са по-малко вероятни. Според мен годината ще е малко положителна за златото, но не много.

 

По-слабият ръст, който ще бъде отчетен през тази година, на фона на силните 2010 г. и 2011 г., на какво се дължи?

Основната причина е, че цената му вече е доста висока. Базата е много висока.

 

Има ли други активи освен златото, които могат да се наричат сигурни?

Ако погледнем каква е ситуацията по време на някакви кризи, както беше през 2008 г., единственият сигурен актив тогава са парите в брой?

 

А какво е мнението ви за среброто? Не е ли малко подценено в момента?

Отношението между злато и сребро, то е около 50 и това е средното ниво за доста дълъг период назад. Ако погледнем от 80-те години насам, откакто златото се появи на инвестиционната схема, е около тези нива. Според мен това са едни справедливи стойности. Не бих казал, че е подценено спрямо златото, а именно това трябва да гледаме.

Факторите, които са свързани с търсенето и предлагането, могат да бъдат изменени много бързо. Но засега това, което виждам през последните години е, че не е имало драстични проблеми с доставките на металите.

 

Какви са очакванията ви за цялостния пазар на суровини през 2013 г.?

Ако се абстрахираме от земеделските суровини, които зависят до голяма степен от времето, остават два основни актива, с които в момента трябва да се съобразяваме. Първият е медта. За мен медта има пространство за покачване през следващата година, защото мисля, че ще има активизиране на глобалната икономика и признаци, че Европа се подобрява.

Възстановяването в Европа ще даде стимул и на китайската икономика, която вече показва признаци на подобрение към последното тримесечие. Затова има основание да се мисли, че медта ще поскъпва. Изключвам варианта за някаква много сериозна криза в Китай.

 

Има ли друг актив, който трябва да следим през следващата година?

Петролът е другият актив, който е интересен. При него или ще има някакъв много слаб ръст, или ще остане на текущите равнища. Защото там има вече един нов фактор - САЩ ще станат много силен доставчик на суровина. Освен това всяка една криза, дори и такава каквато наблюдаваме сега - полукриза в половината свят и някакви проблеми в Европа, води до намаляване на потреблението. Води до създаване на енергийно ефективни технологии.

Тоест очаквам балансът да е по-скоро срещу поскъпване на петрола. Отново изключвам извънредни фактори като военни удари срещу Иран, защото те не могат да се прогнозират. Основната ми теза е, че САЩ стават все по-малко зависими от петрола, защото са най-големият консуматор и доставките им растат заради нови добиви и нови технологии на добив. Все пак в САЩ голяма част от проблемите им се дължат на суровините и на този търговски баланс, който ги кара да изнасят финансови активи и долари, за да компенсират. Може би започваме да виждаме връщане към равновесната точка.

Коментари: 0