Инженерите са най-търсени

51% от българските работодатели срещат трудности при запълване на ключови позиции в своите организации

Мениджърите в Българя най-трудно намират инженерите за компаниите, които управляват. Това показва изследване, свързано с недостига на таланти (Talent Shortage survey), проведено от Manpower България. И през тази година, както през 2011 г. инженерите остават най-търсената позиция от българските работодатели.

Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства, коментират авторите на изследването. През изминалата година 42% от българските работодатели са имали трудности при запълване на позициите.

Квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт запълват тройката на най-търсените позиции през 2012 г.

Всеки втори работодател (51%) в България среща трудности при запълване на ключови позиции в компанията, която управлява, сочат още резултатите. Средният процент за света е 34. Най-големи трудности имат работодателите в Япония и Бразилия.

„Пазарът на труда става все по-труден и конкурентен, тъй като всички компании се опитват да намерят и привлекат най-добрите специалисти. На българския пазар е задължително да се използва всяка възможност за намиране на таланти”, казва Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Коментари: 0