Intel си избра Брайън Кързанич за нов изпълнителен директор

51-годишният Кързанич е главен оперативен директор в Intel от месец януари 2012 година и ще бъде общо шести главен изпълнителен директор в историята на гиганта

232 ~ 2 мин. четене

Новият изпълнителен директор на Intel Corp. се казва Брайън Кързанич. Той ще замести заемащия досега поста Пол Отелини. Решението за новия ръководител идва в момент, в който водещият световен производител на чипове за персонални компютри се бори да остане на пазара в конкуренцията на мобилните устройства като таблетите.

51-годишният Кързанич е главен оперативен директор в Intel от месец януари 2012 година и ще бъде общо шести главен изпълнителен директор в историята на гиганта. Той е част от технологичният гигант още от далечната 1982г. и е извършвал редица технически длъжности през дългия си период в компанията.

Неговата работа досега имаше ключово значение за производствения процес на продуктите на Intel и подсигуряването на ефективна верига за доставки на компоненти, но също и в сферата на човешките ресурси и IT технологиите.

Досегашният изпълнителен директор Пол Отелини обяви решението си още в края на 2012 година. Преходният период, преди неговият наследник да поеме изцяло функциите си, продължи шест месеца.  62-годишният Отелини работи в компанията почти 40 г., а на кормилото й е от 2005 г.

Активите на създадената през 1968 г. компания се оценяват на 72 млрд. долара. За първото тримесечие на 2013 година най-големият производител на чипове в света отчете огромен спад от 25% в печалбите. Нетните приходи достигнаха 2.05 млрд. долара спрямо 2.74 млрд. долара за същия период на миналата година.

Според главния финансов директор Стейси Джей Смит компанията ще отчете ръст през втората половина на 2013 г., като Смит дори прогнозира „двуцифрен ръст“ за цялата година. Фактори за възстановяването на компанията ще бъдат подобряващата се икономика и новите й продукти, сред които чиповете Haswell.

Подкрепи Economic.bg