Инвестиционно решение за „Южен поток” до 15 ноември

Нов до 6 годишен газов договор с Газпромекспорт до края на 2012г.

112 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Договорът за доставка на руски природен газ трябва да бъде с Газпромекспорт, а не с някой от неговите посредници. Той трябва  бъде най-много за 6 години, за да имаме възможност за алтернативни доставки, а  клаузата в газовия договор „потреби или плати” да бъде възможно най-ниска. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев .

Министърът обясни, че трябва да имаме достатъчна гъвкавост по отношение на потребяваните количества газ.  

Сега тклаузата е 90% . Ако поръчаме 3 млрд.куб.м. а вземем 2,6 млрд.куб.м. , трябва да платим за 2,7 млрд.кубика, тоест още 100 млн. кубика. Тази клауза никога не е задействана, въпреки че в миналото е имало няколко случаи, когато сме консумирали по-малко газ , отколкото сме заявявали, обясни Добрев.

 До 15 ноември България трябва да изпълни всички стъпки,  за да се вземе инвестиционно решение за проекта „Южен поток”, до края на годината да се подпише договора за доставка на газ, се е ангажирала руската страна, каза Добрев.

 Искането газовият договор да бъде най-много 6 годишен е , защото България вече има алтернативи за газови доставки  и в бъдеще те ще бъдат все повече.

 До края на октомври ще Министерски съвет ще гласува да се даде концесия на “Дайрект Петролеум”, която е собственост на американската “Трансатлантик” за добив на природен газ от находището Девенци, в което запасите са между 2 и 12 млрд.кубика, според техния геоложки доклад..

Концесионерът ще започне производствените сондажи  и  да изгражда 18 км тръба , за да свържат находището с националната преносна система. Така от втората половина на следващата година ще имаме допълнителни кубици от местния добив, прогнозира Делян Добрев.

Той съобщи, че компаниите френската “Тотал”, испанската “Репсол” и австрийската ОМВ в продължение на 5 години, от които вече изтече 1 месец, ще проучват за наличие на газ  в блок Хан Аспарух, дълбоко в Черно море, където всички данни сочат, че има значителни количества газ. На 6 –та година ще може да започне добив, което означава, че ще имаме още един и то най-големият източник на газ в страната. Проучва се и блок Тракия, нещо което никога досега не е правено, където също има надежди да се открие газ.  

 

Подкрепи Economic.bg