Инвеститорите купуват поевтинелите валути

Инвеститорите купуват поевтинелите валути

Ралито на долара спря, тъй като инвеститорите купуват поевтинелите валути като австралийския долар. Общият тренд за поскъпване на зелените пари обаче остава непокътнат, докато пазара се позиционира за точното време на старта на намаляването на стимулите на Федералния резерв.

Лекият спад на долара дойде и заради еврото, което намери подкрепа, след като Гърция си осигури нужната помощ, а Турската централна банка продаде рекордните 2.25 милиарда долара на валутните пазари, за да защити местната лира.

Евро/долар се търгува на 1.2860 и се отдръпва от 7-седмичното дъно на 1.2806, което удари в петък и тества вчера. Съпротива е 1.2923, междинно дъно от 3 юли, което породи корекция към 1.3032.

Доларът слезе и срещу йената на 101.04 при 6-седмичен връх вчера на 101.53. Част от причините за спада са, че инвеститорите вече имат доста големи експозиции в долари. Валутните спекуланти силно са увеличили залозите за долара в седмицата завършваща на 2 юли, докато в същото време са започнали да залагат срещу еврото. Силният оптимизъм спрямо долара дойде, след като ФЕД положи основите за намаление на покупките на активи, тъй като икономиката се подобрява. В пълен контраст ЕЦБ миналата седмица скъса с традицията и декларира, че ще държи лихвите на рекордно ниски нива за продължителен период от време. Този ангажимент беше потвърден отново вчера от председателя на ЕЦБ, Марио Драги.

Тези развития правят анализаторите настроени оптимистично спрямо долара и най-вече срещу валутите, където централните банки сигнализират, че ще продължат с монетарните облекчения, най-очевидно еврото, паунда, швейцарския франк и йената.

Прогнозите за високодоходните валути са по-предпазливи, тъй като там късите позиции са вече много и през следващите месеци по-добри данни от Америка могат да окажат подкрепа срещу негативните ефекти идващи от забавянето в Китай. Инвеститорите очакват с нетърпение серията данни от Китай през тази и следващата седмица, за да преценят състоянието на втората по големина икономика в света. Днес индекса на потребителските цени в Китай отчете ръст, а утре ще стане известен търговския баланс. Индустриалното производство, продажбите на дребно и БВП ще бъдат публикувани следващата седмица.

Пазарите също ще наблюдават как се представят азиатските валути след интервенцията на Турция в подкрепа на валутата й. Централните банки от нововъзникващите пазари се борят с отлива на чужди капитали, който е породен от предстоящите промени в монетарната политика на САЩ. Австралийският долар, който се използва за барометър на нововъзникващите пазари, скочи вчера до 0.9145 срещу американския си съименник и се отдалечи от 34-месечното дъно на 0.9036, което удари миналата седмица. Днес сутринта котировките бяха 0.9122. Последните данни за спекулативните позиции към 2 юли показаха рекордно големи къси позиции в австралийския долар.

Технически покупки водят до растеж на златото

Златото продължава да се покачва и днес след пробива на ключово техническо ниво и заради данните за инфлацията в Китай, които увеличиха привлекателността му като средство за защита срещу покачващите се цени във втория по големина потребител на жълтия метал в света.

Златото беше под натиск в края на миналата седмица, тъй като силните данни за заетостта в САЩ увеличиха опасенията за по-ранен край на стимулите на Федералния резерв, които се считат за благоприятстващи инфлацията. Вчера обаче златото нарасна с 1% при слабостта на долара и при покупки от спекуланти.

Спот цената днес е вече 1253 долара за тройунция и според технически анализатори може да продължи да расте към 1261 долара. Известна съпротива имаше при 1245 долара, нивото при което излязоха данните за заетостта. След пробива му обаче златото расте. Дилъри изтъкнаха и продължаващия интерес за покупки от Китай заради цените, които са на близо 3-годишни дъна.

Златото се обезцени с почти 10% след изказването през миналия месец на председателя на ФЕД Бен Бернанке, че икономиката се възстановява достатъчно силно и позволява на централната банка да редуцира още тази година програмата за покупки на облигации в размер на 85 милиарда долара на месец. Златото удари на 28 юни дъно от 1180.71 долара за тройунция, което е най-ниско ниво след август 2010 година.

Днес данни показаха, че индекса на потребителските цени в Китай се е ускорил на годишна база през юни с повече от очакваното най-вече заради покачването на цените на хранителните продукти. Китайската централна банка най-вероятно ще остане в близък план с неутрална политика, за да поддържа втората по големина икономика и в същото време да не допуска голям растеж на инфлацията, както и бум на пазара на недвижимите имоти.

Златото обаче продължава да е под натиск заради ликвидирането на позиции във фондовете за търговия. Най-големият от тях SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са спаднали с 1.56% в понеделник до 946.96 тона, което е най-ниска стойност след февруари 2009 година. Закриването на позиции увеличи предлагането на злато и го постави под натиск, което от своя страна задейства нови закривания на позиции. Мнозина очакват тази спирала от ликвидации на позиции да продължи и през 2014 година. Прогнозите сочат обезценка на метала с 20% за тази година до средни стойности от 1332 долара и ново понижение от 10% през 2014 година.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0