Инвеститорите се насочват към Арктика

Привлечени от огромните ресурси на суровини, някои от големите енергийни компании вече са активни в областта

6580 ~ 1 мин. четене

Арктика привлича инвеститорите с огромните си ресурси на суровини. Но не само нефт и газ предизвикват интереса на компаниите. Корабоплаването, риболовът и туризмът ще гарантират, че инвестициите в размер на милиарди могат да бъдат възвърнати.

Има тенденция за нарастваща бройка инвеститори в необичайни места като Арктика. Exxon търси нефт и газ в арктическото море Kara. Shell планира да сондира в две други морета в същата околоност - Beaufort и Tschuktschen.

Според проучване проведено от Lloyd's of London под заглавие "Откриване на Арктика: възможност и риск в Далечния север", тези теории се потвърждават. Арктика вероятно ще привлече инвестиции в размер на внушителните $ 100 милиарда долара в следващото десетилетие. Най-големите вложители ще бъдат нефтените и газовите производители, минните компании и корабната индустрия.

След Shell и Exxon, също Chevron показва интерес за подобна дейност. Според доклади от Москва, компанията от САЩ води усилени преговори с правителството относно въвеждането на производство на петрол в северната част на страната.

"Арктика е важен детайл за международните концерни", казва Стивън Копит, управляващ директор на Douglas-Westwood LLC в Ню Йорк. В много страни като Саудитска Арабия, Венецуела и Китай депозитите на подобни ресурси са в държавни ръце и затова компаниите трябва да търсят нови източници.

Копит смята, че някои петролни залежи в Арктика могат да осигурят от три до пет милиона барела дневно, около пет процента от световното производство. "Арктика няма да промени картината на предлагането и търсенето в световен мащаб, но ще бъде важен източник за частните фирми", завършва той.

Подкрепи Economic.bg