Италия ще плати 40 млрд. евро държавен дълг на фирмите

Марио Монти обещава да спази изискванията за дефицита

3785 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Служебното правителство на Италия обеща през следващите 12 месеца да изплати 40 млрд. евро (52 млрд. долара) от дълговете на държавата към частни фирми. В същото време кабинетът уточнява, че дори след плащанията дефицитът ще остане в рамките, определени от Европейския съюз (ЕС), предаде Reuters.

По този начин правителството ще се опита да даде тласък на изпадналата в дълбока рецесия италианска икономика. Премиерът на страната Марио Монти е пояснил, че правителството е одобрило спешен декрет за изплащане на задължения към частния сектор.

Към края на 2011 г. натрупаните дългове от различните администрации в Италия към частни предприятия възлизаха на близо 90 млрд. евро. Това е бреме за бизнеса и за цялата страна. Положението наистина е неприемливо, категоричен е Монти.

Изплащането дори и частично на натрупани стари задължения от държавата към частния бизнес може да даде спасителна глътка въздух на италианската икономика, която продължава да е дълбока рецесия. Брутният вътрешен продукт на една от най-големите икономики в Европа се понижи с 2.4% през 2012 г.

Подкрепи Economic.bg