Иван Чолаков, собственик и изпълнителен директор на „Оптикс”-Панагюрище

Номиниран в категория „Мистър Икономика”

Скъпи читатели,
след по-малко от 20 дни предстои едно от най-големите бизнес събития в страната – церемонията по връчването на ежегодните награди „Мистър и Мисис Икономика 2012” на списание „Икономика” и www.economymagazine.bg.

Конкурентите в 9-те обновени категории вече са ясни, определени от авторитетния Комитет по номинациите, който бе сформиран за провеждането на конкурса.

Предстои жури от 33-ма икономисти, финансисти, експерти и досегашни носители на наградите „Мистър Икономика” да определи имената на победителите тази година.

Преди финала на състезанието „Икономика” ви представя хората, които ще се включат в надпреварата за отличията.

 

Иван Чолаков създава „Оптикс”-Панагюрище през 1999 г. Тази година компанията реализира два големи проекта. Единият е по Оперативна програма „Конкурентоспособност” на стойност 5,8 млн. евро. По него през февруари заработи нов цех „IR и UV обективи” в предприятието. До края на годината предстои първа копка за още по-голяма инвестиция – 20 милиона лева „на зелено” в изцяло нов завод, който ще се намира до настоящия и се очаква да заработи до 2 години.

Компанията разработва и произвежда цялата гама специална оптика за нуждите на армията и полицията: от очила и бинокли за нощно виждане до лазерни системи за контрол и наблюдение. От 2004 г. в Панагюрище работи и джойнт венчър за производство на медицински уреди и системи за ендоскопия с участието на "Оптикс" и германска фирма.

„Трудно може да се намери друга компания, аналог на „Оптикс” - започнахме от нулата и то като производствено предприятие, и останахме в сферата на високотехнологични оптико-електронни изделия. За тези 14 години успяхме да направим модерно предприятие в област, в която съществува жестока световна конкуренция”, връща лентата назад Чолаков в интервю за списание „Икономика” през октомври 2012 г.

Компанията предпочита да наема млади хора на работа заради тяхната креативност и енергия. Младостта не е порок, напротив, новозавършилите специалисти могат и да сгрешат, защото са без опит, по- важното е да се поправят бързо и да не грешат втори път за едно и също нещо”, е философията на Иван Чолаков.

„България има невероятния шанс да тръгне с много бързи стъпки в развитието си и не разбирам защо не го прави. Европа е малко стресната от кризата. Разбра , че трудно ще се конкурира с Азия в производството. И предприемачите започнаха да се оглеждат да изнесат производството си в Европа. Това, че имаме най-евтината работна ръка е шанс, и не трябва да говорим за безработица в България. Конюктурата се променя в наша полза. Трябва да намерим начин и да докараме тук много европейски инвеститори, а след 5 години ще говорим за вече друг стандарт”, категоричен е бизнесменът.

Коментари: 0