Борисов в недоумение как е строен пътя до "Цанков камък"

Там няма нищо законно, отговорността е на НЕК, посочва регионалният министър Лиляна Павлова

Като чуя „Цанков камък” и ме заболява сърцето. Това казва премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, става ясно от публикуваната днес стенограма.

В сряда правителството реши – да се създадат условия за изграждане на електропровод, необходим за захранване на осветлението и вентилацията на тунела по новия път Михалково - Девин като без него не може да бъде въведен в експлоатация пътят и ВЕЦ „Цанков камък”.

„Те без вентилация и осветление ли са го пуснали?!”, пита Борисов, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяснява, че там няма нищо узаконено.

„Приемателната комисия, за да издаде Акт 16, за да може този път най-накрая да стане републикански път и да бъде поет за зимно поддържане от Пътната агенция, когато започна да прави преглед какво е построено и как е построено установи, има над 20 страници предписания”, каза Лиляна Павлова. Когато е строен пътят, проектът не е съгласуван с АПИ, казва тя. По думите й – тунелът има осветление и вентилация, но са направени без да имат право на строеж, без да имат документи. Териториите, в които са правени скатовете, не са били с променено предназначение. Нямали са преостъпено право на строеж нито за въздушни линии, нито за ток, нито за строителство.

„То може ли така да се строи? Михалевски какво казва по въпроса?”, пита Борисов. „Проектът са го строили НЕК, въпреки че не е съгласуван с Пътната агенция, както би следвало, предвид, че това ще става републикански път, което построиха. Именно затова проектът е сгрешен. Първо, трасето, което е избрано, е най-сложното трасе в най-тежкият участък, имали са други алтернативи и не случайно до ден днешен падат скатове и скали, защото той просто не е изчислен правилно и не е укрепен скатът”, казва Лиляна Павлова.

„А какво казва този титан в строителството Михалевски по въпроса?”, пита Борисов. „Не знам, но важното е, че със средствата, които сега Министерство на финансите ни предостави, сега като направим приемателната комисия, паралелно с това укрепваме скатът”, казва Павлова.

„Ясно, но все едно ми късаш живо месо, защото 3,5 милиона отиват пак там. Питам, какво казва титанът на строителството Михалевски по тази тема, като говорите за пътища, колегиално? Кажи - господин Михалевски, като ми задаваш по 20 питания, ела да отидем да видим какво си строил ти като заместник-министър, ела там да ти видя знанията и познанията", заявява премиерът.

Според Лиляна Павлова - в конкретният случай най-голямата отговорност носят строителите, чийто възложител е НЕК, тъй като НЕК, строейки „Цанков камък”, си възлага за един златен път за над 200 милиона. С толкова пари можехме да направим всички пътища в региона около Девин.

Премиерът Бойко Борисов казва: „Тогава кани и господин Овчаров. Кажи – Вие, господин Овчаров, понеже сте от 20 години в парламента, били сте толкова пъти министър, елате и ни покажете как става тази работа, ние някак си не можем да постигнем такива високи цени, много ниски са ни цените, елате, кажете как правите двулентов път за 240 милиона, много ми е интересно. Кажи – моля Ви, имам нужда, аз съм младо момиче, сега се уча на строителство, как правите тунел без разрешения, на мен не ми дават, този Борисов е лош, не ми дава така да строя, а искам да отида и да му кажа – виж как са строили предишните без разрешения, без нищо, без документи. Вярно, после някой ходи да го поправя, но тогава няма да сме ние на власт”.

„Кани ги, ти си джентълмен. Кани ги, поучи се. Питай как става тази работа? Даже и Орешарски покани и го питай – ти си го финансирал, откъде такива пари? Нашият Дянков 3,5 милиона премиерът го държа на вратата да ги даде, как ти им даде 240 милиона? Покани го и него и го питай – откъде ги извади тези пари? Покани и Делян Добрев, защото НЕК има 1 милиард задължения. Кажи – виж, тези хора, които са ги дали, вземи си ги сега”, казва Борисов.

Министър Делян Добрев пък посочва, че ако не беше 1 милиард по „Цанков камък” и 1,5 милиарда по „Белене” НЕК щеше да има 1 милиард лева в банковите сметки депозити.

Коментари: 0