Изнасяме сирене и месо за Иран

Българският експорт бележи ръст от 12,5% за година, отчитат от БТПП

6798 ~ 1 мин. четене

България може да изнася за Иран сирене, месо, консервирани храни и торове. Това стана ясно след срещата между председателят на Българската търговско-промиплена палата Цветан Симеонов и председателя на Ирано-българска бизнес асоциация Саеид Хадеи.

От разговорите стана ясно още, че Иран развива индустрии като керамична, стъкларска, химическа, хранително-вкусова – ядки и сухи плодове, сокове, производство на дамаски за мебели, текстилна промишленост.

В хода на разговора бе установено, че търговията между Иран и България е опосредена от търговци от други страни. Има възможности за договаряне на по-конкурентни цени при извършване на директна търговия. Освен това, двустранната търговия е силно дисбалансирана в полза на България.

През миналата година българският износ за Иран се е увеличил с 12,5 процента спрямо предходната година, като възлиза на 77,4 млн. долара. Намаление е отчетено при вноса – с 46,47% до 3,8 млн. долара.

България изнася основно фосфорни торове, пури и пурети, лебедки, химична дървесна маса, плочи от дървесни частици, хранителни продукти.

От Иран в нашата страна се внасят полиетери и епоксидни смоли, грозде, прясно и сушено, сушени плодове, стъклени предмети за домакинството, масла от битуминозни минерали, екстракти и есенции.

Подкрепи Economic.bg