Износът на Китай се забави до едногодишен минимум

През май експортът на втората най-голяма икономика в света се достигна 1% при очаквани над 7%

156 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Износът на Китай през май регистрира най-бавния си темп на растеж за изминалата една година. Официалните данни на правителството показват, че вносът неочаквано е намалял, благодарение на което излишъкът в търговския баланс е достигнал 20.4 млрд. долара. Очакванията на анализаторите бяха за около 19.3 млрд. долара излишък.

На годишна база през май износът расте с 1% при очакван ръст от 7.3%. Вносът пък намалява с 0.3% спрямо май 2012 г., докато прогнозите бяха за увеличение с около 6%. От началото на годината износът на Китай всеки месец отчиташе двуцифрен ръст.

Според анализатори слабите резултати засилват опасенията, че втората най-голяма икономика в света се забавя. Последните икономически данни за Китай потвърждават това. Вътрешното потребление се свива, производствената активност намалява, поръчките за износ намаляват, а секторът на услугите се свива.

"Драматичното забавяне на износа през май отчасти отразява репресивните мерки от страна на правителството", коментира Люис Кюджис, икономист в RBS. "Действителният ръст на експорта е много слаб", добавя той.

През първото тримесечие на тази година икономиката на Китай нарасна със 7.7% на годишна база при 7.9% за четвъртото тримесечие на 2012 г. БВП се увеличи със 7.8% за цялата минала година - най-слабият ръст от 1999 г.

Последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) и на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са за ръст на китайската икономика от порядъка на 7.75% и 7.8% през 2013 г.

Коментари: 0