Износът в края на март прескочи 10 млрд. лв.

Само през март сме продали на външни пазари стоки за 3.5 млрд. лв.

3584 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През първото тримесечие на 2013 г. изнесените стоки от България на външни пазари са за 10.2 млрд. лв. Това е повишение от 12.9% спрямо същия период на миналата година. Само през март износът на България е 3.5 млрд. лв., или с 3.6% ръст спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт за търговията на България с трети страни и ЕС.

В края на март в страната са внесени стоки за общо 11.7 млрд. лв., което е повишение от 2.8% спрямо първото тримесечие на миналата година. Вносът само през март намалява с 9% спрямо същия месец на предходната година и е 3.9 млрд. лв.

За януари-март 2013 г. износът на България за трети страни се увеличава с 12.6% на годишна база до 4.1 млрд. лв. Основни търговски партньори на страната ни са Турция, Гибралтар, Руската федерация, Китай, САЩ и Сърбия, които формират 52.5% от износа за трети страни.

Тримесечният внос достига 4.8 млрд. лв. като нараства с 5.8% спрямо януари-март миналата година. Най-много стоки са внесени от Руската федерация, Турция, Китай, Украйна и Грузия.

Подкрепи Economic.bg