Изобретиха самозареждащ се смартфон

Чрез пиезоелектричен ефект, механичен стрес се конвертира в електрическо напрежение

Изобретиха самозареждащ се смартфон

Снимка: mashable.com

368 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Учени от университета "Куин Мери" в Лондон и разработчици на Nokia изобретиха прототип на смартфон, който може да се зарежда от звуковите вибрации на заобикалящата ни среда, пише БГНЕС.

Нововъведението може да остави в миналото проблемите с бързо изтощаващи се батерии, забравени зарядни и липса на електрическа мрежа. Мобилното устройство може да се зарежда от всека шум около нас – уличен трафик, музика, скандирания на спортни фенове и др.

Вдъхновението е дошло, когато учените са забелязали как музиката с по-бързо темпо подобрява ефективността на соларните клетки. Принципът е на пиезоелектрическия ефект -  възникване на поляризация на диелектрик под въздействие на механично напрежение. Технологията е познато от над 20 г., но едва сега екипът успява да създаде прототип, благодарение на използването на цинк-оксидни нанопръчици. Когато тези нанопръчици са подложени на механичен стрес - в случая от звуковите вибрации, те произвеждат напрежение.

Дори да не заменят напълно зарядните, иновативните устройства ще помогнат да се спести от конвенционално електричество, а оттам ще имат и благоприятен ефект върху околната среда. На този етап не е ясно кога изобретението ще е широко достъпно.

Коментари: 0