Израелски експремиер ще лежи 6 години за $140 хил. подкуп

Ехуд Олмерт обаче не се признава за виновен и се готви да обжалва присъдата

Автор: Николай Марченко

На 6 години затвор е осъден днес бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт, информира телевизия Euronews. По-рано той бе признат за виновен във в получаване на подкуп в размер на 140 хил. долара в качеството си на кмет на Йерусалим.

Според следствието е ставало дума за рушвет с цел изграждане на жилищен комплекс в Йерусалим. Олмерт обаче продължава да настоява, че е невинен и уверява, че присъдата се базира на „фундаментална грешка”. „Той не е взимал подкупи и все още се чувства невинен, затова заедно с моя клиент ще отидем във Върховния съд, за да обжалваме”, коментира адвокатът на бившия министър-председател.

По време на огласяване на присъдата, съдията квалифицира корупцията като престъпление „аналогично на предателство”. Той подчерта, че рушветчийството е следствие на „извратеност”.

„Съдът днес ясно заяви, че тези думи трябва да бъдат чути и усвоени – тези, които взимат подкупи, и тези, които ги дават – са корумпирани. А след като са корумпирани, съдбата им е да лежат в затвор продължително време”, казва прокурорът по делото.

Ехуд Олмерт е първият в историята на еврейската държава премиер, който е осъден на реален затвор. Влизането на присъдата в сила обаче е отложено за 1 септември 2014 г.

Коментари: 0