Изтича срокът на Янукович, даден от опозицията

Киев е пред гражданска война, Кличко заплаши с настъпление

120 ~ 1 мин. четене

Изтича 24-часовият срок за насрочване на предсрочни избори в Украйна, даден от опозиционния лидер на партия "УДАР" Виталий Кличко. Късно снощи боксьорът призова украинския президент Виктор Янукович да направи компромис.

"Ако не го направите вие, ще го направи народът", предупреди Кличко в изявление на площада на независимостта. Ако президентът не покаже готовност за компромис, ние ще преминем в настъпление, предупреди той. "Утре тръгваме заедно напред", добави Кличко.

Тази сутрин демонстранти и полицаи в Киев бяха разделени от барикада от запалени автомобилни гуми, струпани на мястото на ожесточените сблъсъци. Десетки протестиращи хвърлят камъни и коктейли "Молотов" иззад завесата от огън и дим. Понякога се чуват експлозии от шумови гранати или гранати със сълзотворен газ.

До момента най-малко петима демонстранти са загинали при сблъсъците между органите на реда и протестиращи. Според експерти, Янукович обаче показва слаба воля за компромис. Преговорите с опозицията не доведоха до резултат. Междувременно правителството даде нови правомощия на силите за сигурност, включително да затварят улици и да използват водни оръдия срещу протестиращите, въпреки минусовите температури.

Демонстрациите в Украйна започнаха още през ноември, след като управляващите решиха да не подписват споразумението за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС), а да задълбочат връзките си с Москва.

Последните протести бяха провокирани от текстове в новия наказателен закон, които нарушават човешките права и ограничават свободите на украинските граждани.

Коментари: 0