Източените 2 млрд. лева от „Белене“ са в сметките на хората

Иван Костов, лидер на ДСБ

Цитат на деня:

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

"Изправеният пред фалит НЕК, заради източените 2 млрд. лв. за АЕЦ „Белене”, които отиват в сметките нa хората - на протестиращите и непротестиращите граждани на страната".

Това бе една от посочените от лидера на ДСБ Иван Костов причини за протестите срещу високите януарски сметки за ток. Останалите според Костов са "много лошите договори на БСП за цена на газа" и "правителството и неговите контролни органи - ДКЕВР, КРС, КЗП и КЗК", които по думите му "са съучастници при ограбването ни от монополите".

Реформа на енергийния пазар лидерът на дясната партия вижда чрез създаване на енергийна борса и конкуренция при доставките на електроенергия за фирмите. Регулирани според него трябва да останат само цените за домакинствата.

На пресконференция днес Костов настоя за смяна на състава на контролните органи и избор на ръководството на ДКЕВР от парламента.

Според него е нужно за всички монополи да бъдат въведени нови европейски правила, които пряко да защитават интересите на потребителя.

Освен това от ДСБ смятат, че ЕРП-тата трябва да бъдат задължени да доставят външни услуги само чрез публични търгове, които да подлежат на  драконовски контрол от ДКЕВР

От партията се обявиха и "за" забрана кражбите на електроенергия и загубите по мрежата да се отразяват в сметките на абоната.

Подкрепи Economic.bg