Жива верига за ОЦК

Работниците се опитват да спрат източването на 20 тона цинк от пещите в завода

6954 ~ 1 мин. четене

Жива верига срещу източването на 20 тона цинк от пещите в ОЦК планират синдикатите. Операцията е планирана за една от трите индукционни пещи в комбината, предаде Стандарт Нюз.

По думите на инж. Стефан Атанасов, областен координатор в синдикат „Защита” и технолог в завода, спирането на пещите би означавало и спиране на предприятието. Като инвестиция цената на метала е около 30 хил. долара.

Според Атанасов източването ще бъде  извършено ръчно в рамките на два дни като за целта ще бъдат ангажирани 15 леяри, които вече са напуснали предприятието. Според него е най-притеснително, че източването става без официално уведомление на ръководството на ОЦК. Той уточни, че представители на банка „Париба” вече са разговаряли  с металурзите и ще поемат заплащането им.

По информация на  синдикалиста, на този  етап банките кредиторки са спрели преговорите с полския холдинг „Силезия”, който има намерение да вземе завода под наем за определен срок. Фирмата единствено водела разговори със собственика на ОЦК Валентин Захариев.

Подкрепи Economic.bg