Животът на Земята ще изчезне след 1.75 млрд. години

Според учените Слънцето ще започне да нагрява Земята толкова силно, че водата на планетата ни ще се изпари

444 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Последните следи от живот на Земята ще изчезнат приблизително след 1.75 млрд. години в резултат на пълното изпарение на течната вода от нейната повърхност, предаде РИА ”Новости”, цитирайки изследване на учения Андрю Рашби и негови колеги от университета на Източна Англия в Норуик, Великобритания.

Учените изчислили времето за изчезване на живота на Земята и са оценили шансовете за появата му на седем известни екзопланети в ”зоната на живота”. Те съставили компютърен модел на планетни системи и отчели как се променят свойствата на звездата при стареенето й.

Резултатите от изследването показали, че Земята ще просъществува още около 1.75 млрд. години, тъй като Слънцето ще започне да нагрява Земята толкова силно, че водата на планетата ни ще се изпари. Според учените хората и останалите същества на планетата ще изчезнат много по-рано, а към края на периода на Земята ще се срещнат само много устойчиви микроорганизми.

Аналогични изчисления за Марс и за екзопланетите са показали, че главен фактор за ”продължителността на живота” на планетите, са размерите на звездата. Например, звезда, подобна на тази на Слънцето, ще ограничи времето на съществуване на живот на планетата Kepler-22b на 4.3-6.1 млрд. години. От друга страна не особено голямо червено джудже  ще направи обитаема суперземята Gliese 581d за 45-55 млрд. години. Според изследователите този факт трябва да се вземе предвид при търсенето на ”двойници” на Земята с помощта на орбитални и наземни телескопи.

Подкрепи Economic.bg