КНСБ: Енергетиката е пред разпад

Лидерът на КНСБ подчерта, че актуализацията на бюджета е нужна

Автор: Божидара Иванова

„Енергетиката е пред разпад и трябва да се търсят спешни решения“. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Неделя 150“ по БНР. По думите му новият модел на ценообразуване на тока трябва да се промени, тъй като в него няма баланс на отделните видове енергия.

„Ако в енергетиката няма решения, тя е пред разпад и енергетиците и миньорите ще търсят своите права и ще ги защитават с всички възможни действия, в това число и отраслова, браншова или национална стачка“, заяви Димитров.  Според него ако балансирането на отделните видове енергия, което в момента не е налице с новия модел, който се предлага от регулатора, не се промени в полза на ограничаване на ВЕИ-тата, изкупуването на скъпия той от американските централи и прехвърлянето на останалите вътре в цялата верига, ще доведе до ситуация, в която няма да има за всички работа. В този случай ще бъде поставен под съмнение въгледобивът в Софийския и Маришкия басейн, обясни лидерът на КНСБ.

Той подчерта, че актуализацията на бюджета е нужна. Синдикатът предлага социален пакет с около 150 млн. лв. за разходи, в който се включват повече от 1.3 млн. души. Димитров подчерта, че през последните няколко тримесечия са се увеличили работещите българи на минимална работна заплата от 120 хил. на близо 200 хил. души, като добави, че 3.7 млн. (52%) от всички българи живеят с доход на лице от домакинството до минималната работна заплата и под нея.

Коментари: 0