КНСБ излиза на национален протест

От КТ "Подкрепа" няма да участват, защото "имат нужда от още време, за да решат", заяви Пламен Димитров

На 20 ноември ще се проведе протестен митинг на КНСБ. Това каза председателят на Националния стачен комитет Валентин Никифоров, цитиран от „Фокус”. По данни на синдиката над 51% от членовете му искат протест.

„Това, което КНСБ ще направи другата седмица самостоятелно, е нашият предупредителен знак към управляващите, да чуят работещите българи. 51 % от членовете на КНСБ ще проведат протести. А за национална стачка, която се прави на работното място на всеки един, нагласите са под 20%. Това предложихме и на КТ „Подкрепа”, и трябваше да се оформят национални протестни действия. КТ „Подкрепа” имат нужда от още време, за да решат”, заяви Пламен Димитров.

Той уточни, че липсва грижа за работещите в страната - държавата не предприема действия, за да гарантира сигурност на работните места на българина, както и неговите доходи. От синдиката обаче бяха категорични, че няма да участва в политически сценарии и на този етап се разграничават от другия синдикат КТ „Подкрепа”.

Според Димитров, ако те не бъдат решени, предстоят спонтанни стачки в цялата страна заради евентуално спиране на тока през зимата.

От синдиката уточниха, че понятие като национална стачка в закона няма и затова ще организират национален протестен митинг-шествие. Той ще започне от централата на КНСБ.

Малко по-рано днес стана ясно, че двата големи синдиката в България са на различни позиции относно протестните действия. В понеделник излезе съвместното им комюнике, според което двата синдиката ще слеят националните си стачни комитети с оглед бъдещи общи протестни действия. Мотивът на "Подкрепа" да се оттегли бил, че от КНСБ не се съобразили с позицията им и еднолично още миналата седмица обявили намерение за протестни действия.

Коментари: 0