КТ „Подкрепа“ излиза на протест, ако не се свика Велико Народно събрание

"Подкрепа" излезе с декларация по повод напрегната ситуация в страната

Автор: Божидара Иванова

Синдикатите от Конфедерация на труда "Подкрепа" призоваха президента Росен Плевнелиев да отправи искане за свикване на Велико Народно събрание. Това стана ясно от декларация до президента, в която те посочиха, че в противен случай се готвят общонационални стачки.

"България се нуждае от спешно пренаписване  на правилата за функциониране на държавата. В противен случай, ако политическите сили в 42-рото Народно събрание не предложат разумно решение, Конфедерация на труда "Подкрепа", за да защити интересите на своите членове и на сънародниците ни, е в правото си да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална политическа стачка".

"Подкрепа" излезе с декларация по повод напрегната ситуация в страната. "Свидетели сме на яростна конфронтация в задкулисието, генерирана през 23-те години мъчителен преход, довел до безпрецедентно обедняване, грабеж, криминализация, непозната в нашата история, безперспективност, морален и духовен упадък, прогонващ от страната най-младите и интелигентни българи, демографска катастрофа, и не на последно място - подхранвано от политиците етническо напрежение, което отделни политици тласкат към етнически конфликт", посочва се в становището.

От Конфедерацията са на мнение, че Народното събрание е задължено да проведе дебат за свикването на Велико Народно събрание и да се произнесе с гласуване. В становището си те посочват, че основен недостатък на Конституцията е "пълната липса на държавническа концепция". Според тях тя противоречи „на основни принципи, правила и норми, залегнали в основата на европейски документи и Лисабонския договор, който регламентира механизмите на функциониране на ЕС, част от който е и България".

Допълва се още, че в действащия Закон за избор на Велико Народно събрание пропорционалните и мажоритарни народни представители са 50 на 50, което е едно от основните искания на протестиращите. "В същия закон е залегнало правото, че Инициативен комитет от 500 човека могат да издигнат независим депутат - също искане на протестиращите. Не е проблем да се променят няколко текста, с които да се улесни изборният процес в страната и зад граница (машинно и/или електронно гласуване). Това е много по-лесно и бързо, отколкото да се променя Избирателният кодекс", казва се в декларацията.

Конфедеративният съвет на синдиката смята да изложи аргументите си за свикване на ВНС в отделно открито писмо до президента и до нацията. "Предупреждаваме българските институции във възможно кратък срок да разгледат и се съобразят с тези наши искания", посочват в заключение от синдиката.

Коментари: 0