Кабинетът одобри концесиите за четири кариери

Скалнооблицовъчни материали ще бъдат добивани край Ивайловград

360 ~ 1 мин. четене

Правителството в оставка предостави на ЕТ „Севдин – Шукри Фейзи” 10-годишна концесия за добив от находище „Кантона” на скалнооблицовъчни материали – гнайсошисти.

Находището "Кантона" е разположено в землището на с. Черни рид, община Ивайловград. Концесионерът се задължава да направи инвестиции в размер на 418 хиляди лева през 10-годишния период. Според изчисленията постъпленията от концесионни плащания трябва да надхвърлят 178 540 лева. Средствата ще постъпват по бюджета на община Ивайловград.

На днешното си заседание кабинетът одобри издаването и на три разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства. Две от тях са за строителни материали и ще бъдат предоставени на „А-Строй” ЕООД и на „Хидрострой” АД. Срокът им е едногодишен.

Дружествата ще разработват съответно площите „Моста” в община Гърмен и „Козя поляна” в община Дългопол. Предвидените инвестиции са общо за 103 хиляди лева, а средствата, които ще бъдат вложени в мероприятия по опазване на околната среда – 9 хиляди лева.

В площ „Беров дол” в община Сатовча проучвателни дейности за скалнооблицовъчни материали ще извършва „Гранит, мрамор, варовик” ЕООД. Срокът на разрешението е две години. За този период фирмата ще вложи най-малко 35 хиляди лева за проучване и още 3500 лева – в екодейности.


Подкрепи Economic.bg