Кабинетът получи 10 проекта за спортни зали за по 1 млн. лева

Директорите на едни от най-големите училища в страната представиха идеите си пред премиера и министрите от кабинета

3599 ~ 2 мин. четене

Директори на 10 училища от страната представиха пред министрите от кабинета проекти за спортни зали за по 1 милион лева.


В началото на заседание на Министерски съвет премиерът обясни, че е поканил директорите на най-големите училища в България. Желанието е всички проекти да бъдат финализирани до 24 май следващата година.


Борисов даде пример със залата в Русе, за която са били отпуснати около 800 000 лв., във Варна - около 1 млн. лева. Сумата според премиера е напълно достатъчна за изграждането на добра мултифункционална спортна зала.

През миналата седмица Министерски съвет одобри и превеждането на допълнителни 10 000 лв. на 11 училища, чиито ученици са имали високи постижения на международни състезания и олимпиади.

Днес финансовите награди бяха връчени от премиера Борисов и просветния министър Сергей Игнатов на церемония в Министерски съвет. "Това е един добър старт на новата учебна година, отбеляза министър Игнатов. Той посочи, че само за 2012 г. държавата е дала 100 хил. евро за билети за участниците на олимпиади, 1 млн. лева по национална програма за подготовка на учениците, участващи в такива международни състезания и около 1 млн. лева - за стипендии на талантливи деца.

"Благодарение на вас се придвижихме с 10 пункта в класацията по конкурентноспособност", обърна се към учениците-медалисти Бойко Борисов. Той обясни, че бонусът от 10 хиляди лева за всяко едно училище не е задължително да се използва само за научни дейности. А за екскурзии или други забавления, които екипите, постигнали успехи можело да си позволят.

Заради големия си брой медалисти, Софийската математическа гимназия получи двойно по-голяма награда - 20 хил.лева по настояване на премиера. Допълнителните 10 хиляди лева ще бъдат изплатени от министерството, тъй като решението на кабинета вече е гласувано, обясни Сергей Игнатов.

Подкрепи Economic.bg