Кабинетът прие ВМЗ да се приватизира набързо

Министерски съвет ще предложи на Народното събрание да отмени решението си от 2011 г. за приемане на Стратегия за приватизация на оръжейния завод

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Кабинетът взе решение "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ-Сопот) да бъде извадено от забранителния списък и да бъде приватизирано по ускорена процедура. На днешното си заседание Министерски съвет реши да предложи на Народното събрание да отмени решението си от 2011 г. за приемане на Стратегия за приватизация на оръжейния завод.

След като парламентът приеме на второ четене промените в Закона за приватизацията и следприватизационнен контрол, ВМЗ ще бъде изваден от списъка на дружества с изключителна важност за икономиката на страната и раздържавяването му ще бъде от компетенциите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

"Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е обявила продажбата на 100% от капитала на държавното дружество чрез публично оповестен конкурс на един етап. Стартираната процедура не доведе до сключването на приватизационна сделка", пише в днешното решение на правителството.

"Стартирането на нова процедура следва да се предхожда от приемане на нова стратегия за приватизация на "ВМЗ" ЕАД. Опитът показва, че за реализиране на такава процедура (от разработване и приемане на нова стратегия до избор на купувач) би отнело не по-малко от 8-9 месеца - срок, в който дружеството няма възможност да функционира без да трупа нови задължения, включително и лихви по вече натрупаните. Поради тази причина, единственият възможен начин за ускоряване на процеса по раздържавяване е незабавното стартиране на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона", се казва още в съобщението.

Подкрепи Economic.bg