Как малка Финландия би могла да спре кризата

Анализаторите от MarketWatch интерпретират сценарий, според който вълнообразното излизане от еврозоната ще свърши с излзането на Финландия

Най-належащият въпрос за кризата на еврото е също и най-трудния за отговор. Лесно е да се анализира, защо единната валута е излязла извън релси или да се видят недостатъците на направени по пътя на интегрирането й. Но как ще се реши цялата сага в крайна сметка?

Никой не може да знае със сигурност. Има толкова много действащи лица на сцената, толкова много противоречащи си амбиции и натиск върху всеки един от тях, че всяко предсказание е просто изстрел в тъмното, пише Marketwatch.

Малка Финландия, известна най-вече със своята елегантна архитектура и мобилните телфони Nokia, може да бъде ключът към решаването на кризата с еврото.

Ето как може да се случи това: Паниката в Гърция минава към Испания. Следват опасения в Италия (за които вече беше загатното), които ще принудят страната да напусне еврото, ако не получи същите условия като Испания. Тази паника ще бъде последвана от напускане на еврото и от Финландия, което би сложило край на целия проблем, допълва Мarketwatch.  

Това би бил труден път, през който никой не би искал да държи активи под формата не нещо друго освен долари, злато или швейцарски франкове.

Тази седмица отново на преден план е спасителния план от страна на еврозоната. Този път за Испания. Тя се превърна в четвъртата страна, която се нуждае от някаква форма на финансиране. Сега почти една четвърт от 17-те членове на еврото имат нужда от външна намеса, а вероятно и Кипът ще се присъедини към списъка скоро.

Така може да се стигне до сценария, описан по-горе. Първата стъпка е вече задействана. Сега Испания получава помощ от 100 милиарда евро, но кой смята, че тези средства са достатъчн? Испания е страна, която се плъзга в дълбока рецесия, а когато правителството намалява разходите бързо – това само задълбочава рецесията. Икономиката се очаква да се свие с 1.7% тази година.  По време на рецесия, фирмите фалират, безработицата расте, и заемите не се погасява, защото хората нямат никакви пари. Нищо от изброените не е добре за банковата система. Никой не знае къде точно ще отидат парите от спасителния план.

След това идва Италия. Испанският спасителен план веднага ще окаже натиск върхи италианците. Точните условия за спасяването не са договорени още, но отчетите са, че лихвените проценти ще са от порядъка на 3%. Банките в Италия и италианското правителство трябва да плащат 6%, ако успят да получат финансиране, което няма да се отрази добре на италианците. Напрежението в страната неимоверно ще нарастне от това, че странта не получава същите условия като Испания, което може да ги застраши да са принудени да се откажат от единната валута, заради хаоса който ще предизвика.

И накрая Финландия. Защо точно тази страна? Тъй като това е един малък народ със силна икономика. Лесно е да си тръгне. Финландия ще бъде добре икономически още първия ден на излизането си, точно както бе и Естония, когато реши да се откаже от рублата. Това няма да има особено значение за еврозоната и дори не може да се сравнява с това Германия да си тръгне.

Финландия вече изисква обезпечение за частта си от испанската заем. Това би могло да се превърне в една двойна сделка- „без обезпечение си тръгваме”. След като една страна си тръгне, е много по-лесно друга да напусне по същия начин без огромните сътресения. Така или иначе, това ще доведе до криза на така необходимата резолюция.

Коментари: 0