Как ще живеят 10 млрд. души през 2100 г.

Професор Стивън Емот стана медийна сензация за една нощ след като представи ужасяваща визия на пренаселеният свят в лекцията си на тема "Десет милиарда"

3635 ~ 2 мин. четене

През 2100 г. 10 милиарда души ще населяват земята, според Организацията на обединените нации (ООН). Това е тема, която притеснява експерти в областта на изменението на климата, а един виден професор от Оксфордския университет обяви, че има ме нужда от "безпрецедентна планетарен спешна мисия", пише CNBC.

Професор Стивън Емот стана медийна сензация за една нощ  след като представи  ужасяваща визия на пренаселеният свят в лекцията си на тема "Десет милиарда."

"Аз съм загрижен за състоянието на планетата", започна лекцията си в Лондон Емот. Той представи визията си за един свят, който е "истински ад", в която ние сме във война за земя, храна и вода.

Миграцията до края на века ще бъде  мотивирана не от икономическа , а от човешкото оцеляване.

"Аз предвиждаме един свят на затруднено селско стопанство в резултат на недостига на вода в резултат на нарастването на населението, деградацията на земите и изменението на климата."

Емот счита, че глобалните средни температури може да нарасне с около  6 градуса по Целзий (42,8 градуса по Фаренхайт) до 2100 г.,  което ще бъде "напълно катастрофално" .

„Ние сме прецакани, когато населението на света удари 10 млрд., освен ако спрем да имаме деца”, казва Емот. И добавя, че е важно да ограничим ширещото се използване на енергия и вода.

За производството на една чаша кафе са необходими 100 литра вода, докато един шоколад се нуждае от  27 000 литра. Дори просто търсене в компютъра за www.CNBC.com изразходва същата енергия, колкото за направата на един чай.

Емот спечели публиката със статистически данни, които са свързани с нашето ежедневие. "Таймс" нарече лекцията  "крайно увлекателна", а рецензент на "Файненшъл Таймс" нарича спектакъла "един от най-тревожните, които съм виждал на сцената."

Подкрепи Economic.bg