Калифорния търси начин да съхранява енергия

Американският щат планира да има на разположение 1.3 гигавата електроенергия на съхранение до 2020 г.

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Очаква се Калифорния да насочи вниманието си върху намирането на нови начини за съхранение на енергията, предава Reuters. Това се налага, тъй като до 2020 г. една трета от доставките на електроенергия трябва да бъдат от възобновяеми енергийни източници. Такива източници на енергията са слънцето и вятърът.

Този вид енергия обаче е доста непредвидим. Способността за съхранение на добитата енергия би бил от изключителна важност, особено когато има високо потребление на електричество. Успешното съхранението на енергия би довело също така до по-голяма ефективност на цялата електрическа мрежа и би намалило необходимостта от строене на нови електроцентрали.

Големи имена като Бил Гейтс, General Electric Co, както и производителите на батерии LG Chem вече работят по въпроса.

Калифорния планира да има на разположение 1.3 гигавата електроенергия на съхранение до 2020 г. През 2017 г. се очакват инвестиции за съоръжения за съхранение на електроенергия в размер от 10.4 млрд. долара. За сравнение, през 2012 г. са похарчени едва 200 млн. долара за подобни съоръжения.

Засега съхранението на енергия е доста скъпо, но главният изпълнителен директор на една от водещите компании за системи за слънчева енергия SunPower Corpе очаква това да се промени, според . За сега по-евтино се оказва строенето на нови централи, работещи с изкопаеми горива, в сравнение със съхранението на електричество от възстановяеми енергийни източници.

Високите цени на съхранението на енергия може да се отразят на данъкоплатците обаче, показва доклад на Калифорнийската комисия по обществени услуги. Въпреки това, от Института по изследването на електрическа енергия твърдят, че  изграждането на съоръжения за съхранение на електрическа енергия ще е една добра инвестиция.

Подкрепи Economic.bg