Kандидатите за Vivacom печелят битката в Turkcell

Подкрепяният от фамилията Карамехмет председсател на борда на директорите Колин Уилямс остава начело на телекома

Лобито, което настоява за сделка по покупка на българският телекомуникационен оператор Vivacom заздрави позициите си в турската компания Turkcell. Подкрепяният от един от големите акционери в турската телекомуникационна компания председател на борда на директорите Колин Уилямс остава начело на телекома след като турска комисия за надзор над капиталовия пазар се произнесе, че не може да нареди отстраняването му, пише ft.com.

То беше поискано от други двама от водещите акционери в Turkcell - Alfa руската финансова група Алфа и норвежкият телеком TeliaSonera. Причината е, че според двете чужди компании Уилямс е прекалено близък с Мехмет Емин Карамехмет - представител на една от най-богатите турски фамилии. Спечеленото дело в турския финансов надзор накланя везните повече към управление доминирано от тези акционери в турския телеком, които искат да се засили експанзията му на Балканите.  


Turkcell участваха в приключилия преди месец конкурс за покупка на българския телекомуникационен оператор Vivacom. Те дори подадоха ангажираща оферта, но параметрите по сделката - цена и механизъм за изплащането й накараха сегаяните собственици на Vivacom - неговите кредитори да се откажат от продажба.

Турският телеком беяе замесен и като кандидат да купи българското поделение на OTE - "Глобул". Засега обаче процедурата по тази продажба дори не е започнала, така че какви ще плановете на Turkcell не е ясно.

Коментари: 0