Кения обсъжда дали да напусне Международния наказателен съд

Оттеглянето на африканската държава няма да спре делата срещу президента и вицепрезидента

204 ~ 1 мин. четене

Парламентът на Кения свиква спешно заседание, на което ще се обсъди евентуалното излизане на страната от Международния наказателен съд. Очаква се решението да бъде прието, което ще направи африканската държава първата в света, оттеглила членството си, предаде BBC.

Международният съд повдигна обвинения срещу президента Ухуру Кенията, вицепрезидента Уилям Руто, както и журналиста Джошуа Арап Санг. Съдът ги обвинява в престъпления срещу човечеството заради насилието, избухнало след изборите в страната през 2007 г. Руто и Кенията отричат обвиненията.

С решението за оттегляне на членството си от Международния наказателен съд, парламентът на Кения, ръководен от коалицията на Кенията и Руто, се надява, че обвиненията срещу двамата ще отпаднат. Фади Ел Абдала, говорител на съда обаче заяви, че това няма да се случи и делата ще продължат. Процесът по официалното оттегляне на Кения може да отнеме година.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсуда заяви в официално видео на страницата на организацията, че “съдебният процес е вече в ход”. Първото заседание за разглеждане на делото срещу Руто и Санг е насрочено за 10-ти септември.

Кенията и Руто обвиняват съда, основан през 2002 за да се занимава със случаи на геноцид и военни престъпления, че заведените срещу тях дела имат политически цели.

 

Подкрепи Economic.bg