Ким Чен Ун хвърлил чичо си на 120 хрътки

Ким и още 300 души лично наблюдавали екзекуцията, която продължила над един час

3794 ~ 2 мин. четене

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е екзекутирал чичо си Чан Сон Тхек, обвинен в предателство, като го е хвърлил жив на 120 кучета, съобщава британското издание Daily Mail, позовавайки се на информация от китайски вестник.

67-годишният Чан и петима негови приближени били съблечени и хвърлени в клетка със 120 кучета, които за целта били държани гладни три дни. Ким и още 300 души лично наблюдавали екзекуцията, която продължила над един час. Подобни присъди са рядкост в Северна Корея, където държавниците, обвинени в измяна, обикновено се екзекутират чрез разстрел. Изяждането от кучета обаче е запазено за най-мразените в държавата.

Ким говори за чичо си, който е обвинен в корупция и държавна измяна, и в новогодишното си обръщение и обяви, че с екзекуцията му страната се е отървала от "измет" и "мръсотия".

Чичото на Ким бе обвинен в "опит да преобърне държавата чрез всевъзможни интриги и презрени методи в лудата си амбиция да превземе върховната власт в партията и страната". Той бе обвинен още в корупция, женкарство, хазарт и употреба на наркотици.

Фактът, че информация за екзекуцията му се появява в китайски вестник, който има близки връзки с комунистическата партия, пък е сигнал за изчерпващото се търпение на китайските власти към техните севернокорейски съседи и съюзници, посочват анализатори.

Малко след като редица авторитетни издания публикуваха новината, някои от тях, сред които и Daily Mail и Washington Post, публикуваха текст, в който сериозно поставя под съмнение достоверността на информацията. Причините са, че източникът е недостоверен, а пресата в основния опонент на Ким Чен Ун - Южна Корея въобще не публикува новината, както и че случката не е потвърдена и до момента.

Коментари: 0