Кипър алармира за разруха заради санкциите към Русия

Искаме сами да решаваме дали да въвеждаме санкциите, казва шефът на МВнР Йоанис Касулидис

Зов за помощ

Автор: Николай Марченко

Икономическите санкции срещу Русия могат да разрушат икономиката на Кипър. От това се оплака министърът на външните работи на островната държава Йоанис Касулидис в интервю за германското списание Die Welt.

Между Кипър и Русия има много силни икономически връзки, както и с Нидерландия и други страни. По този начин, санкциите срещу Русия могат да унищожат икономиката ни”, каза той.

Той призова всяка държава-членка на Европейския съюз (ЕС) сама да решава дали да активира санкциите, щом са толкова наложителни: „Независимо от рода им, ние не сме длъжни да вредим на себе си”.

Newsru.com припомня, че според официална статистика Кипър е инвеститор No1 в Русия – около 70% от паричния поток на пазара на имоти и около 80% във финансовия сектор са „изпрани” на Острова. Руснаците са изпрали в кипърските офшорки над 30 млрд. долара. Дори прословутото „подстригване” на депозитите в Кипър не доведе до голямо изтичане на руски клиенти от Острова.

В момента обаче правните и счетоводните кантори в Кипър са притеснени от перспективите за свиване на приходите и печалбите си, на фона на военния конфликт Русия – Украйна.

 

Коментари: 0