Кипър предприе 7-дневни банкови ограничения

Стотици милиони евро са изтеглени от кипърски банки през клонове им в Лондон и Москва

124 ~ 2 мин. четене

Кипърските власти въвеждат ограничения на движението на капитала за срок от седем дни, предаде ИТАР-ТАСС. Ограниченията са в няколко направления, като едно от тях засяга изплащането на чекове от банките в страната.

Плащанията с кредитни карти зад граница се ограничават до 5000 евро на месец. Максималната сума, която може да бъде изнесена при пътувания зад граница в следващата седмица, ще бъде 3000 евро. Недекларираният внос на валута пък се ограничава до 500 евро.

„След въвеждането на контрол върху движението на капитали в Кипър, финансовата криза в Еврозоната навлиза в нов, пълен с опасности стадий на развитие. В нея на практика ще има две валути - свободно евро и кипърско евро, операциите с което ще бъдат ограничени”, отбеляза Ричард Уайт, британски индустриален брокер. Той посочи, че в Еврозоната се създава финансова система на две нива, при която кипърският банков пазар се изолира от единната разплащателна система на Еврозоната.

Днес и гръцката телевизия Mega съобщи, че стотици милиони евро са изтеглени от кипърски банки през клонове им в Лондон и Москва тогава, когато обикновените кипърци не са могли да изтеглят от банкоматите повече от 100 евро дневно. Според информацията на телевизията на остри критики е подложен управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис, който в разгара на кризата разреши да продължат работа филиалите на Bank of Cyprus и Кипърската народна банка в Лондон.

По-рано през деня кипърската централна банка обяви, че банките в страната най-вероятно ще бъдат отворени на 28 март. Банковите институции са затворени вече 12 дни – мярка, предприета на фона на усилията да бъде намерен изход от кризата.

„Има индикации за това, че банките ще бъдат отворени утре, като ще има някои ограничения на капитала. Тези мерки ще бъдат ограничени, за да се позволи възможно най-голямо движение на капитала, но ние трябва да защитим и финансовата система”, коментира говорител на централна банка.

 

Подкрепи Economic.bg