„Булминерал“ влиза в Индустриален клъстер „Електромобили“

Компанията от Брезник подписа споразумение с китайската компания за производство електрически автомобили и автобуси BYD

352 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Булминерал" ООД, регистрираната в гр. Брезник компания за доставка на ресурси и оборудване в сферата на енергетиката, става най-новият член на Индустриален клъстер "Електромобили"(ИКЕМ). В края на 2012 г. бе учредено съвместно дружество между "Булминерал" и китайската компания  BYD - световен лидер в производство електрически автомобили и електрически автобуси. Новото съвместно дружество се казва "Авто Груп Моторс", а дялово участие на двете компании е 50:50. Общата компания също се намира на територията на гр. Брезник.

"Все повече български общини търсят партньорство с иновативни и полезни модели в полза на своите жители", отбелязват от ИКЕМ.

Индустриален клъстер "Електромобили" подписа рамкови споразумения с общините - Пловдив, Русе, Ловеч, Монтана, Добрич. Такова споразумение бе единодушно гласувано и одобрено от общинския съвет на гр. Брезник.

Първа мярка е включването на електрическата мобилност в "Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Брезник".

ИКЕМ предоставя безплатно разработен модел за урегулиране на реда за изграждане на зарядна инфраструктура (мрежа от зарядни колонки) за ЕПС. Разработката бе поръчана и заплатена от фирми, членове на ИКЕМ и направена от екипа на проф.д-р. арх. Веселина Троева, ръководител на "Национален център за териториално развитие" ЕАД.

ИКЕМ предлага и създаване на "Национална програма за електрическа мобилност до 2025 г."

Стартирането на такава програма ще постави страната ни на електромобилната карта на Европа и ще я утвърди като регионален лидер.

Подкрепи Economic.bg