Марин Райков поиска ЕС да ни плаща по-бързо европроектите

Служебният премиер призова за преговори за включването на България в инициативата на ЕС за младежка безработица

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Плащанията по европейските програми и от европейските фондове да стават в по-кратки срокове. За това призова министър-председателят в служебното правителство и министър на външните работи Марин Райков (вляво на снимката) по време на разговорите си в Брюксел с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой (вдясно на снимката). "Ние мислим, че може да се търси решение, така че плащанията да се случват в по-кратки срокове", коментира българският премиер, съобщиха от правителствената пресслужба.

На срещата на Райков с Ван Ромпой е поставен и въпросът за младежката безработица. Инициативата на Европейския съюз (ЕС) за младежка безработица разпределя 16 млрд. евро между 8 държави. Само Италия взима 12 млрд. евро. Служебният премиер на България е акцентирал върху нуждата от вниманието на ЕС към проблема с безработицата сред младите и у нас. Райков призова към провеждането на преговори за включването на страната като бенефициент по програмата на ЕС.

"Европа цени убеждението и отдадеността на министър-председателя за запазването на финансовата стабилност в България и за провеждането на честни избори", каза от своя страна Ромпой.

Марин Райков разговаря и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. "Независимо от политическите промени в страната, потвърждавам последователността и приемствеността във външната политика на България", заяви Райков, който е и служебен министър на външните работи.

Подкрепи Economic.bg