Китай обвини Mercedes-Benz в манипулация на цените

Засега не се съобщава за санкции срещу автомобилния концерн

Китай обвини Mercedes-Benz в манипулация на цените
204 ~ 1 мин. четене

Компанията Mercedes-Benz бе призната за виновна в манипулиране на цените в Китай, съобщи китайската агенция Xinhua, цитирайки властите от провинция Дзянсу.

В доклада на местните регулатори не се съобщава за възможни санкции. Антимонополното законодателство в страната, прието през 2008 г., предвижда възможността да се налагат глоби в размер до 10% от приходите за предходната година на дадена компания в Китай.

През последните години под ударите на китайските регулатори попадат множество индустрии от производители на мляко на прах до фирми за електроника, пише econ.bg, цитирайки „Ройтерс“.

Автомобилната индустрия е под особено строг контрол, което през последните седмици доведе до намаляване на цените на резервните части на производители като Mercedes-Benz, Audi и BMW.

След проверка на търговските представителства на Mercedes-Benz в провинцията както и на офис в съседния Шанхай, Дирекцията по цените в Дзянсу е установила, че са налице доказателства за антиконкурентно поведение. Разследването е започнало миналия месец.

„Това е типичен случай на вертикален монопол, като производителите на автомобили използват водещите си позиции, за да контролират цените на резервните си части, ремонтните си дейности и поддръжката си надолу по веригата на пазара“, заяви Джоу Гао, ръководител на отдела за антитръстови разследвания към дирекцията на Дзянсу.

Според експерти автопроизводителите в Китай имат прекалено голямо влияние върху пазара, като това им позволява да установяват монополни цени.

В доклада се посочва още, че подменянето на всички части на автомобил от C-класата на Mercedes с резервни би могло да бъде 12 пъти по-скъпо от купуването на нов автомобил.

Коментари: 0